Informacje dnia

PHN rozpoczyna budowę łącznika podziemnego między SKYSAWA a stacją metra Rondo ONZ

SKYSAWA_2

Ruszyły prace przygotowawcze do budowy przejścia podziemnego łączącego flagową inwestycję Polskiego Holdingu Nieruchomości – biurowiec SKYSAWA ze stacją metra Rondo ONZ. Inwestor zaprezentował też nowe wizualizacje kompleksu. Ilustracje pokazują, jak SKYSAWA będzie wyglądać od strony ulic Emilii Plater i Twardej oraz Ronda ONZ.

SKYSAWA to nowoczesny kompleks biurowo-handlowy zaprojektowany dla Polskiego Holdingu Nieruchomości przez Projekt Polsko-Belgijką Pracownię Architektury. Biurowiec powstaje w ścisłym centrum Warszawy przy ul. Świętokrzyskiej 36. Kompleks będzie składał się z dwóch budynków – niższego liczącego od czterech do dziewięciu kondygnacji oraz smukłej, 155-m wieży.

SKYSAWA będzie jednym z pierwszych budynków biurowych w Warszawie połączonych bezpośrednim przejściem podziemnym ze stacją drugiej linii metra. Generalny wykonawca kompleksu, PORR rozpoczął już prace przygotowawcze do budowy korytarza łączącego poziom -2 budynku A biurowca PHN ze stacją metra Rondo ONZ. Łącznik znajdzie się pod chodnikiem u zbiegu ul. Świętokrzyskiej z al. Jana Pawła II. W początkowej fazie budowy, w maju i czerwcu, prowadzona będzie inwentaryzacja infrastruktury znajdującej się w ziemi. W następnym etapie generalny wykonawca przeprowadzi prace związane z wykopem do poziomu stropu łącznika i wykonaniem stropu. Budowa przejścia potrwa do końca roku.

SKYSAWA to projekt premium, w którym zdecydowaliśmy się zastosować rozwiązania i materiały najwyższej klasy. Nowe wizualizacje realistycznie oddają wysoką jakość i charakter kompleksu. Elewacja obu budynków będzie utrzymana w eleganckich odcieniach szarości – od elementów wykonanych z betonu architektonicznego, przez pasy między kondygnacyjne po żyletki przecinające przeszklenia – mówi Tomasz Górnicki, wiceprezes ds. inwestycji Polskiego Holdingu Nieruchomości.

Zależało nam na stworzeniu budynku, który w swoim otoczeniu wyróżniałby się lekkością. Stąd pomysł na delikatny podział elewacji, która wykonana będzie z transparentnych płaszczyzn wzbogaconych o elementy z betonu architektonicznego i aluminiowe żyletki – mówi Alicja Górecka, architekt z Projekt Polsko-Belgijska Pracownia Architektury.


nick
twoja opinia

Komentarz pojawi się po akceptacji administratora