Architektura i design

Luksusowy dom urządzony estetycznie i funkcjonalnie – rodzinna przystań na skraju lasu

Projekt Aleksandra Idzikowska All Interiors (2)

Młodzi mieszańcy tego nowoczesnego domu już wkrótce będą cieszyć się wiejskim spokojem, bliskim sąsiedztwem przyrody, a także naturalnym urokiem wnętrz. W projekcie połączono drewno, granit oraz gresy polskiej marki Opoczno, oddające piękno naturalnego kamienia. Ten dom to wymarzony azyl z widokiem na las i… przyszłość.

Projekt wnętrz tego parterowego domu, stworzony przez Aleksandrę Idzikowska, właścicielkę pracowni All Interiors, łączy oczekiwania pary młodych inwestorów. Pani domu we wnętrzach ceni sobie przede wszystkim funkcjonalność, pan domu z kolei ponad funkcjonalność stawia estetykę. Zaproponowany przez projektantkę koncept wnętrz ze wszech miar sprostał wymaganiom małżeństwa. Nowocześnie zaprojektowany dom zachwyca spójnością stylistyczną oraz przestronnością. Zwraca uwagę konsekwentnym i efektownym stosowaniem materiałów i barw, a liczne, powtarzające się akcenty w postaci metalowych konstrukcji, przeszkleń czy też dekoracyjnych lameli ściennych i sufitowych, podkreślają aranżacyjną harmonię. Na efekt końcowy składają się również starannie dobrane, ponadczasowe materiały. Projektantka postawiła na klasykę, zestawiając ze sobą drewno i kamień. To ułożona w salonie, jadalni i korytarzu dębowa podłoga, granit (z którego wykonano kuchenne blaty, pojawiający się również na szafce RTV oraz obudowie kominka) oraz gresy z kolekcji Color Crush Opoczno, wiernie odwzorowujące rysunek naturalnego kamienia (które wybrano do łazienki dla gości).

Główny motyw projektu to mariaż drewna i czerni, który zdecydowanie dodaje charakteru wnętrzom. Odważnie zastosowana czerń pojawia się na dużych płaszczyznach, czyli fragmentach ścian, zabudowach oraz meblach, a także w akcentach, takich jak oświetlenie, armatura, a nawet profile okienne. Wszystko to sprawia, że wnętrze jest nie tylko klimatyczne i wyraziste, ale robi również wrażenie swoją spójnością stylistyczną i dbałością o detale. Z kuchni ulokowanej nieco w głębi strefy dziennej, czerń zdaje się emanować na pozostałą część tej otwartej przestrzeni. Kolor czarny mają fronty wysokiej zabudowy oraz szafek wiszących po drugiej stronie. Czarny granitowy blat wieńczy dolną zabudowę oraz półwysep, umownie wyznaczający granice kuchni. Drugie kluczowe tworzywo projektu, czyli drewno, pojawia się w postaci dekoru na frontach szafek dolnych oraz na obudowie półwyspu. Na podłogę zaś projektantka wybrała gresy Opoczno odwzorowujące powierzchnię betonu w odcieniu złamanej bieli, które korespondują z lakierowanym szkłem zastosowanym w pasie roboczym na ścianie nad blatem.

– Płytki Grava White marki Opoczno wprowadziły tu równowagę. Rysunek betonu świetnie wpisuje się w nowoczesny charakter kuchni, z kolei kolor złamanej bieli stanowi kontrast dla dominującej we wnętrzu czerni – mówi Aleksandra Idzikowska, autorka projektu. – Po bardzo pozytywnej reakcji na kuchnię wiedziałam, że salon także podbije serca inwestorów. Płynne przejście czarnego sufitu w wysoką ścianę w salonie dodaje mu charakteru. Wygodna kanapa narożna wraz z leżanką przy kominku były punktem wyjścia do całej aranżacji. Industrialny stół z wygodnymi krzesłami, to kolejny ważny element w tym pomieszczeniu. Jednak najbardziej wzrok przykuwa ścianka telewizyjna. To prosta, ale jednak efektowna zabudowa. Jej wysunięta część została pomalowana na czarno, a w tle umieszczone zostały drewnopodobne lamele dekoracyjne, które zgrabnie przechodzą w korytarz – dodaje projektantka. Lamele zlicowane zostały z górną częścią ściany wysokiego salonu, co dodatkowo podkreśla zamierzony efekt. Szafka RTV z granitowym blatem połączona została z kamienną zabudową kominka, w której wydzielono także miejsce na przechowywanie drewna. W koncepcie salonu ważną rolę odgrywa oczywiście oświetlenie. Oprócz lampy wiszącej z oprawami w formie szklanych kul na zróżnicowanej wysokości, znajdują się tu kinkiety „up-down” z regulowanym kątem świecenia, a także ukryte w pasach okiennych oraz za zabudową telewizyjną, oświetlenie LED. Z kolei światło nad stołem zapewnia stojąca lampa z wysięgnikiem.

Efektownie prezentuje się również korytarz z podłogą z dębowej deski warstwowej oraz ciemnym tynkiem dekoracyjnym na ścianie. Tutaj także obowiązuje motyw przewodni aranżacji. Rama lustra, oprawy oświetleniowe i konsola w czarnym matowym wykończeniu podkreślają współczesny styl wnętrza. Tuż obok, w strefie wejścia, obecność czerni oraz drewna balansuje podłoga wykończona gresem Grava White Opoczno o wzorze betonu.

Nowocześnie, a przy tym niezwykle klimatycznie i elegancko zaprojektowana została sypialnia. Królują tutaj czerń i granat, muśnięte odrobiną złota. Efektowne, sięgające aż do sufitu wezgłowie łóżka tworzą tapicerowane panele. Zostały one połączone złotą listwą z tapetą, która idealnie wkomponowała się w koncepcję tego pomieszczenia. Obniżony sufit pomalowany na czarno, z ukrytym za nim oświetleniem potęguje wyjątkowy nastrój sypialni. Projekt łazienki głównej, z wolnostojącą wanną, nawiązuje do stylistyki całego domu, ale tym razem w bardziej zdobnym wydaniu. Inwestorom zależało również na funkcjonalnej łazience z prysznicem walk-in, z którego będą mogli skorzystać goście. Dlatego druga, niewielka łazienka o powierzchni 3,65 mkw. została zaprojektowana z myślą o komforcie odwiedzających. Łazienka miała być spójna stylistycznie z pozostałymi pomieszczeniami, stąd obecność licznych czarnych akcentów oraz dekoru drewna. Jednocześnie miała robić wrażenie. Ten warunek idealnie spełniały gresy Opoczno, oddające autentyczny, mocny rysunek kamienia, podkreślony wyjątkowym kolorem granatu. – Gdy tylko zobaczyłam płytki Color Crush, od razu wiedziałam, że muszą się znaleźć w którymś z moich projektów. A ten wydawał się idealny, tym bardziej, że inwestorzy byli zachwyceni taką koncepcją łazienki – zdradza Aleksandra Idzikowska. Uwagę niewątpliwie przyciąga strefa prysznica. Ma on formę otwartą, oddzielony jest od reszty łazienki szklaną ścianką. Dzięki temu, na pierwszym planie pozostaje wyjątkowa dekoracja łazienki: ściana wykończona płytkami Color Crush w formacie 80×80 cm, które zachwycają głębią granatu, nawiązując kolorystycznie do akcentów w pozostałych pomieszczeniach. Imitują kamień, którego motyw przewija się w całym domu. Z kolei na podłodze i części ścian pojawiły się ponownie gresy Grava White Opoczno w formacie 80×80 cm, co podkreśliło stylistyczną spójność projektu całego domu.

Projekt wnętrz: Aleksandra Idzikowska
Pracowania All Interiors.

mat.pras.